Donsdekens

Bij Maison Duvet geloven we erin dat een donsdeken kiezen iets heel persoonlijk is. Daarom beschikken we over verschillende soorten tijken en verschillende soorten dons.

Stel jezelf eerst deze 5 vragen

Zo kunnen wij voor jou het perfecte donsdeken creëren

Hoe kies ik mijn donsdeken?

 • Wat is mijn budget?
   

 • Hoe groot moet mijn dekbed zijn?
   

 • Transpireer ik snel?
   

 • Heb ik het snel koud of eerder warm?
   

 • Wil ik een donsdeken voor het hele jaar of wil ik een deken voor 1 bepaald seizoen?​​

Hoe hoger de kwaliteit van het dons, hoe beter u zich warm zult kunnen houden onder uw donsdeken. De grootte en veerkracht, die de kwaliteit bepaald, is net zo belangrijk als de hoeveelheid dons waaronder u slaapt. De meeste mensen hebben het liefst een licht donsdeken dat goed warm houdt. Hoe beter de kwaliteit, hoe minder dons men nodig heeft. Daarom leveren wij uitsluitend 90% en 100% donskwaliteit. Indien u om de 5jaar uw donsdeken een donskuur geeft zal deze jaren mee kunnen!

Donskwaliteit
De tijk

De tijk is de stof van uw donsdeken waar het dons in zit. De meest gebruikte stof voor een tijk is katoen. Als je katoen fijn weeft, laat het geen dons door, maar wel lucht voor de ventilatie. Een katoenen tijk is daarom ideaal om dons in te vatten. Belangrijk is dat de tijk zowel sterk als licht is.

De kwaliteit wordt weergegeven met de TE-waarde: hoe hoger de TE-waarde, hoe dichter geweven de tijk is. Onze tijken worden gefabriceerd in kwaliteitsklassen tussen de TE100 en TE 270. De kwaliteit van de tijk heeft ook te maken met de kwaliteit van de vulling. Bij Maison duvet kan u ook steeds de afwerking van uw donsdeken kiezen, u kan opteren voor een jacquard tijk (met motief) een gouden of zilveren bies, een borduurwerk,..en nog veel meer!

Ganzendons of eendendons?

Donsjes zijn schachtloze veerpluizen van de gans of de eend. Aan de bijna onzichtbare kern zitten minuscule haartjes voorzien van kleine weerhaakjes. Deze weerhaakjes zorgen ervoor dat het dons gelijkmatig wordt verdeeld in de compartimenten zodat het donsdeken u heerlijk gelijkmatig verwarmt.

Een bekend misverstand is dat ganzendons beter zou zijn dan eendendons. Het is wel zo dat het isolatievermogen van ganzendons iets hoger ligt dan het isolatievermogen van eendendons. 
Ook zijn de donspluizen van de gans over het algemeen groter dan die van de eend. Door deze aspecten is ganzendons iets meer gewild (en ook duurder) dan eendendons. Toch verkies je best een hoogwaardige kwaliteit eendendons boven een minder hoogwaardige kwaliteit ganzendons.

Bij Maison Duvet kan u ook steeds terecht na uw aankoop om uw donsdeken te laten bijvullen of wat dons uit te halen, je donsdeken aan te passen en nog veel meer...zo koop je nooit verkeerd!

U kan natuurlijk ook altijd uw deken met iets anders vullen dan dons, onze mogelijkheden zijn eindeloos! Vragen? Twijfel zeker niet en contacteer ons!